måndag 3 augusti 2015

3M Company - analys


3M Company är ett globalt diversifierat teknologibolag eller ett bauta-konglomerat, kärt barn kan ha många namn. 3M uppfyller alla utom ett av mina investeringskriterier (saknar stark huvudägare). Bolaget har:

·      Inga förlustår de senaste 10 åren.
·      ROIC runt 20% (22% 2014)
·      Stark balansräkning (mer om balansräkningen senare)
·      Starkt kassaflöde (104% conversion 2014)
·      Lång historik av stigande direktavkastning

Jag anser att 3M har en bred vallgrav inom stora delar av sin verksamhet. Eftersom verksamheten är bred så ser vallgravarna olika ut, switching costs, skalfördelar, starkt varumärke och olika patent. Eftersom vallgravarna inte är tydliga utifrån så vill jag ha bevis för deras existens genom en synlig ”pricing power”. Det har 3M åtnjutit historiskt och för 2014 höjdes priserna i genomsnitt 1%. 3M´s patent är en stor konkurrensfördel men inget specifikt patent står för en betydande del av intäkterna.

Ledningen har tidigare varit frikostig med att öka antalet utestående aktier. Det har avskräckt mig från att analysera bolaget tidigare eftersom det tyder på en osund inställning till aktieägarna.

Den 61-åriga, i Sverige ganska okända, Inge Thulin tog över skeppet 2012 efter en lång karriär i 3M. Han satte ny riktning och bland annat har antalet utestående aktier minskat med 8,5% sedan dess. En kort presentation av Inge Thulins tre strategiska teman:

”Portfolio management”: Affärsområden har slagits ihop från fem till sex och antalet dotterbolag minskats från 40st till 27st. Bygga skalfördelar och driva effektivitet. M&A som komplement till organisk tillväxt.

Investments in innovation”: R&D: Det bultande hjärtat i 3M och ett historiskt lönsamt ställe att plöja ner delar av det starka kassaflödet i. Här finns nyckeln till bolagets organiska tillväxt, höga marginaler och höga avkastning på investerat kapital. 2014 investerades $1,8B av det operativa kassaflödet på $6,6B i R&D.

Business transformation”: 3M ska bli effektivare, mer lyhörda mot kunder, implementera ett ”Global resource planing system” och driva produktivitet.

En del klyschor men 3M har fokus på skala och ROIC som bör ge ett bra skydd mot ”Diworsification”. Värt att nämna är att Inge Thulin nämner ”vallgrav” i samband med senaste förvärvet av Capital Safety. Fint.

Den väldigt breda och djupa konglomeratet ser ut enligt följande:

Storlek per affärsområde    
Industrial                                 -32,7%*
Saftey and graphics              -18,0%*
Electronics and energy        -17,6%*
Consumer                                -17,5%*
Healthcare                              -14,2%*


Andel av försäljning per region
USA                                         -36,8%*
Asien                                       -29,6%*
Europa/Mellanöstern &
Afrika                                      -22,6%*
Latinamerika/Canada       -11,0%*
*försäljning

Här är några av de produkter bolaget tillverkar inom respektive affärsområde.

Industrial: Vinyl, polyester, industriell tejp(Scotch), ljudisolering, friktionståliga ytor, lim, isolering (Thinsulate), keramiska material och filter.

Safety and graphics: Personlig säkerhet som ögon/mun/ansikte och kroppsskydd, trafiksäkerhet, reflekterande ytor, absorberande material för kemiskt spill.

Electronics and Energy: LCD, displayer av olika slag, filter till displayer, slipmedel för tillverkning av processorer, smörjmedel för hårddiskar, böjbara kretsar och olika system för pekskärmar.

Healthcare: Medicinsk tejp, förband, sårlim, stetoskop, ansiktsskydd för kirurger, produkter för inplantat, tandblekning, system för medicinering och mjukvara.

Consumer: Scotch(lim, tejp), Post-it, filter av olika slag, Scotch-brite och Thinsulate.

3M framhåller att deras framsteg i R&D ska spridas i hela organisationen. Varje uppfinning ska implementeras maximalt oavsett vilket affärsområde som berörs. Det kan man se i praktiken när man går igenom produkterna tycker jag.

Slutsats:
3M håller mycket hög kvalitet och jag följer bolaget för att köpa aktier till min defensiva och fokuserade portfölj. Detta trots att bolaget inte har någon storägare i form av en långsiktig investerare eller familj. Eftersom 3M håller så hög investeringskvalitet är jag beredd att bortse från detta.

Balansräkningen är stark men har försvagats under 2015. Jag kommer gå igenom detta i kommande inlägg tillsammans med en värdering av bolaget. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar